Onderwijs: het gaat erom dat ze het leuk vinden.

„En leren ze er ook beter van?” Dat maakt zijn gesprekspartner niet zoveel uit: „Daar gaat het mij niet om. Het gaat erom dat ze het leuk vinden.” Jolanda van der Lee reageert hierop in een artikel in het NRC van 4 april. Zij maakt duidelijk wat van de docent wordt verwacht. Leuk en onderwijs? Ik zie het als volgt: onderwijs moet in de eerste plaats goed zijn. Een aspect van goed onderwijs is dat het de leerling motiveert. Een aspect van motiverend onderwijs is dat de leerling het leuk vindt. Leuk is subjectief en heeft vaak maar een beperkte houdbaarheidsdatum. De ervaring ‘leuke les’ kan overigens ook geheel los van de geboden inhoud en werkvorm worden beleefd, bevoordeeld omdat leerlingen merken dat de docent goed voorbereid en met hart voor de leerling voor de klas staat of omdat de docent een moeilijk onderwerp zo brengt, dat de leerling ook doordringt in de materie of gewoon, omdat de werksfeer in de klas positief is.

Posted in didactiek, onderwijs, Onderwijskwaliteit
Nieuws op onderwerp

Voer uw e-mailadres in en blijf op de hoogte van ons laatste nieuws.

Join 36 other subscribers
MetisMatters
+31 (0) 6 24 64 08 96
annemieke@metismatters.nl

Telefonisch spreekuur:
maandagochtend van 9.00-10.00 uur
%d bloggers like this: