Onderwijs in talen
Het onderwijs Latijn en Grieks draait om de talen. Kennis van het Latijn en Grieks is schaars. In 2013 deden van de 38.412 vwo-leerlingen 7.141 leerlingen examen Latijn en 2.772 leerlingen examen Grieks. Het onderwijs richt zich niet alleen op kennis van de talen Grieks en Latijn, maar ook op kennis van alle talen. Binnen Europa is het onderwijs in talen gemodelleerd naar de eerste Latijnse grammatica’s. Zo legt de kennis van het Latijnse (en Griekse) taalsysteem een basis voor kennis van vele taalsystemen.
Daarnaast zijn het Frans, Portugees, Spaans en Italiaans allemaal lid van de Romaanse talenfamilie, waarbinnen het Latijn de gemeenschappelijke ‘voorouder’ is. Omdat de Romeinen al heel lang (handels)contacten hadden met de Grieken, hadden de Romeinen al heel veel leenwoorden uit het Grieks overgenomen. Zo legt kennis van het Griekse en Latijnse vocabulaire een basis voor niet alleen de Romaanse talen, maar ook veel andere Europese talen. Door handel en andere contacten zitten ook in de niet-Romaanse talen heel veel leenwoorden die toch weer te herleiden zijn tot een Latijns woord. Ca. 50% van de Engelse woorden zijn – via het Frans – terug te voeren op Latijnse en Griekse woorden. Vooral formele en academische taal.
bron: http://ntresources.com
Klassieke talen, dode talen, dodelijk saai?
Als het onderwijs klassieke talen zich zou beperken tot kennis over de oudheid en kennis van Grieks en Latijn, krijgt de op school geleerde kennis niet zoveel betekenis; je kunt er dan buiten het klaslokaal niet veel mee. Maar wanneer het onderwijs je leert kijken met de dubbele blik (bi = twee, frons = gezicht) van de god Janus, kun je met de kennis van de klassieke talen de wereld om je heen veel beter begrijpen. De naam van de Romeinse god Janus zie je bijvoorbeeld ook terug in januari, de maand waarmee nu een nieuw jaar wordt geopend. Op wikipedia lees je nog meer betekenissen van de Januskop.
Gymnasiale vorming
Te midden van de hectiek van het schoolleven en met toenemende druk op contacturen en teruglopende middelen vraagt het heel veel van de docent om voorbij de examenprogramma’s de beoogde vakdoelstellingen van het gymnasiale onderwijs voor ogen te houden. Het is een gezamenlijke verantwoordelijkheid om de kwaliteit van het onderwijs hoog te krijgen en te houden. Investering met geld en tijd in verbetering van onderwijskwaliteit wordt van iedereen gevraagd en nu ook gefaciliteerd. Professionalisering is een noodzaak om ook de gymnasiumleerlingen te motiveren voor Grieks, Latijn en het hele aanbod op een gymnasium of gymnasiale afdeling.