stap 1
Kies eerst de modus. Wil je met Filoponos, Odyssia en Hektortje op avontuurlijke reis door Griekenland of wil je gewoon even snel even oefenen met wat losse werkwoorden?
stap 2
Kies nu jouw methode en de les waar je in de klas mee bezig bent, bijv. Pallas les 16A. Je krijgt dan uitsluitend werkwoorden uit les 3 t/m les 16A in de verbogen vormen volgens de grammatica die je t/m les 16A hebt gehad. Het programma kiest als volgt: 40% uit de nieuwe les (les 16) en 60% uit alle voorafgaande lessen (les 3 t/m 15). Zo ben je al oefenend ook meteen alle werkwoorden en grammatica aan het herhalen en die van de nieuwe les aan het leren.
stap 3
Als je hebt gekozen voor ‘even oefenen’, kies je naast je methode en les ook het aantal werkwoordsvormen per oefenset (5, 10, 15, 20 of 25 werkwoorden). Dit bepaalt de lengte van je oefening. Na elke set kun je weer kiezen voor een nieuw aantal.
Als je in de gamemodus oefent, ligt het aantal werkwoorden vast op 10 per test. Je hebt 1 leven per test. Bij een niet correct benoemde vorm, krijg je één keer de kans om je te verbeteren. Is de vorm dan nog steeds niet helemaal goed, dan verlies je je leven.
Leef je nog steeds na de set van 10 werkwoorden, dan kun je verder met je avontuurlijke reis door Griekenland. Heb je het loodje gelegd in de oefenset, dan heb je de test van de grootmeester niet goed doorstaan en moet je helaas opnieuw een set van 10 werkwoorden starten.
stap 4
Klik op ‘doorgaan’ en je krijgt je eerste werkwoordsvorm. Bepaal steeds eerst of het een persoonsvorm, een infinitivus of een participium is door op een van de picto’s te klikken. Bij elke keuze hoort een eigen determineersystematiek en je krijgt dus een ander vervolgscherm. Als je al benoemend er achterkomt dat je toch verkeerd hebt gekozen, kun je altijd weer terug door op een van de andere picto’s links onderaan te klikken.
NB Bedenk dat een gebiedende wijs (imperativus) feitelijk een tweede persoon is, enkel- of meervoud.
NB Als een vorm op twee of meer manieren gedetermineerd kan worden, bijv. λύει (2de ev. medium of 3de ev actief van het praesens), worden beide vormen dus ook goed gerekend. Maak je een fout, dan probeert Filoponos goed met je mee te denken. Bij dubbelvormen moeten ook de accenten exact hetzelfde zijn. Dus ποιεῖ (3de ev. ind. praes. act. of 2de ev. ind. praes. med.) is niet gelijk aan ποίει (imperat. 2de ev. praes. act).
stap 5
Je kunt in elke volgorde het werkwoord determineren. Klik eerst op een van de keuzes in de linkerkolom (bijv. naamval, getal, tijd, genus en geslacht) en dan verschijnt daarbij weer de vervolgkeuzes.
Je kunt altijd een gemaakte keuze herzien door opnieuw op een van de linkerkeuzes te klikken. In de rechterkolom wordt bijgehouden hoe je de vorm hebt gedetermineerd. Heb je alle aspecten van de vorm benoemd, dan klik je op het pijltje rechts van de werkwoordsvorm en Filoponos laat je zien wat allemaal goed is (groene diamant) en wat nog niet goed is (rode diamant). Is alles goed, dan krijg je een nieuwe vorm. Zijn er nog rode diamantjes, dan krijg je nog een kans om je te verbeteren.
Daarna krijg je nogmaals jouw antwoorden in beeld en daarnaast wat allemaal goed is (groen vinkje). Had je toch nog iets fout, dan krijg je het goede antwoord in beeld. Onder de Griekse vorm kun je nu ook een voorbeeldvertaling lezen. Zo zie je hoe al die vormdeeltjes op en rond de stam van een werkwoord in de vertaling betekenis krijgen. Natuurlijk zijn er vaak ook andere manieren om een werkwoord en de vorm te vertalen.
tot slot
Rechts in de benedenhoek draait een tandwiel. Daarmee kom je bij de instellingen en kan je bijvoorbeeld het geluid aan/uitzetten, terug naar hoofdmenu en je niveau-instellingen aanpassen.
Rechts in de bovenhoek staat een info-ietje. Daar lees je wie allemaal bijgedragen hebben aan de ontwikkeling van de app. Voor meer informatie over de app klik je op de link naar deze website.
bij paniek of ergernis
Ontdek je een fout of heb je tips om het programma beter of mooier te maken? Klik ook dan op het info-ietje. Daar vind je onder trouble shooting een link naar een webformulier waarmee je een bericht de game-ontwikkelaars kunt sturen. Je helpt ons ook erg als je een probleem of je tips even meldt. Problemen proberen we snel voor je op te lossen en voor verbeteringen staan we altijd open.