Een unieke APP om Griekse werkwoorden te leren: Filoponos

LogoGroot

Leerlingen en hun docenten zullen het direct beamen: het Griekse werkwoord is vaak een groot struikelblok voor leerlingen. Het ontneemt hun het leer- en leesplezier. Want als de leerling beter in staat zou zijn de opbouw van een werkwoordsvorm te doorzien, als hij zo alle betekenisdragende elementen van het werkwoord zou kunnen vertalen, dan zou hij veel gemakkelijker Griekse teksten begrijpen,

Dat was voor ons de belangrijkste reden om als eerste een app voor het onderwijs Grieks te ontwikkelen.

Een vruchtbare samenwerking

Robododo logo klein

Om deze vernieuwende app te ontwikkelen is Metismatters een samenwerking aangegaan met RoboDodo: een uniek verbond tussen game development en didactiek van de Klassieke Talen Met als resultaat een eerste onderwijsapp voor gymnasiasten om het complexe systeem van het Griekse werkwoord te doorgronden. Een prachtige aanvulling op de bestaande lesmethodes.

Leerlingen krijgen plezier in leren

De app is geïnspireerd op een online oefenprogramma van Berkeley, University of Califormia, maar geheel aangepast aan de Nederlandse lesmethodes voor het schoolvak Grieks. Zo oefent de leerling altijd op zijn eigen niveau met de woorden uit zijn eigen lesmethode. Het gemak van de oefenapp op zak wordt nog vergroot, doordat de leerling niet hoeft te schrijven. Alleen zijn denken wordt volop uitgedaagd.

De leertechniek is gestoken in een aantrekkelijke grafisch jasje opgesierd met een spelelement. Zo daagt Filoponos met een knipoog de leerling uit om te leren en verleidt hem om er langer mee door te gaan.

Eerste reacties van leerlingen op Filoponos:

 • “Dit is precies wat ik nodig heb!” (leerling uit 5 gymnasium)
 • “Wanneer kan ik deze app kopen?” (leerling uit 2 Gymnasium)
 • “Deze app maakt veel grammaticaoefeningen in de bovenbouw overbodig.” (ex-gymnasiast)

Storymode 05

Wat levert Filoponos Premium voor de aankoopprijs*?

 • De app sluit aan bij de leerbehoefte van de leerling die zich onvoldoende bekwaam voelt in het Griekse werkwoord: een bottleneck voor het begrip van Griekse teksten.
 • De app biedt een praktische aanvulling op de bestaande lesmethodes, zodat de leerling op elk moment & overal gemakkelijk even kan oefenen.
 • De app sluit aan bij de lesmethode van de leerling en gaat zo jaren mee in de onder- en bovenbouw
 • De app ‘denkt’ mee met de leerling en past zijn feedback daarop aan.
 • De app helpt de leerling om de nieuwe werkwoordsvormen goed te integreren in zijn bestaande kennis.
 • De app biedt een vrolijke context waarbinnen effectief geoefend wordt in het vergroten van inzicht in het systeem van vervoegen. De leerling verbetert daarmee zijn kennis en inzicht in de complexe betekenis van een werkwoordsvorm.
 • De kracht van een app gaat veel verder dan alleen het herhalen van de standaardrijtjes. De leerling leert de vertaalslag te maken van het paradigma naar alle gekende werkwoorden. zo vergroot hij zijn kennis en inzicht.
 • De leerling oefent zich in vormkenmerken die hij kan koppelen aan de letterlijke betekenis van die vorm. Daarmee krijgt hij een belangrijke sleutel in handen om oud Griekse teksten correct te ontsluiten en komt er mee tijd vrij om Griekse literatuur te lezen.
 • Filoponos is makkelijk uit te breiden naar de behoeften in de bovenbouw. Binnen elke methode kies je met ‘lectuur’ voor de werkwoordsvormen die niet in de basismethode staan, maar wel voorkomen in de lectuurfase. Daarnaast is er een aparte lijst voor de 60 verplichte stamtijden en een lijst met alle werkwoorden uit de voorgeschreven eindexamenlectuur.

Filoponos, een belangrijke aanvulling op bestaand lesmateriaal

*Probeer Filoponos Lite nu gratis uit voor een eerste kennismaking. Alle woordenlijsten zijn los te koop in de webstore. De prijzen voor de losse lijsten variëren van €2,99 – €3,99.  

Filoponos biedt scholen korting

Filoponos is geen spelletje, maar een leermiddel. Omdat Filoponos een gedegen, didactisch verantwoorde aanvulling is op het bestaande lesmateriaal, zien wij graag dat scholen de app toevoegen aan de leermiddelenlijst van de gymnasiast. Docenten die onze zorg om het leerresultaat en leerplezier van de gymnasiast delen, bieden we een aantrekkelijke bulkkorting. Koop de app in voor uw leerlingen, opdat zij door toegenomen vertrouwen in hun kunnen enthousiast, goed toegerust en in grotere aantallen kiezen voor het mooiste vak op school.

Een win-win situatie voor zowel leerling als school.

Heeft uw school interesse in of vragen over Filoponos als leermiddel, mail dan naar MetisMatters.

Of ga direct naar de App Store op je tablet of smartphone en zoek op Filoponos

indexgoogle_play_icon

Download Filoponos
MetisMatters
+31 (0) 6 24 64 08 96
annemieke@metismatters.nl

Telefonisch spreekuur:
maandagochtend van 9.00-10.00 uur
%d bloggers like this: