Aanbod voor docenten

‘De meeste ideeën over onderwijs zijn niet nieuw, maar niet iedereen kent de oude ideeën.’

Euclides van Megara (ca. 400 vC)

weerstand tegen veranderingMetisMatters biedt een breed aanbod rondom onderwijs aan gymnasiasten met een speciale focus op het leren van slimme leerlingen.

Vindt u tussen het beschreven aanbod niet wat u zoekt? Neem dan contact op, zodat ik kan kijken wat ik voor u kan betekenen.

Individuele scholing of scholing in een groep

MetisMatters werkt met één docent, bijvoorbeeld als de vraag heel specifiek is en persoonlijke ontwikkeling hierin centraal staat of als de docent floreert bij een een-op-een aanpak. Individuele begeleiding kan ook tegelijk met groepsscholing worden geboden om de eigen ontwikkeling te versterken of versnellen.

MetisMatters werkt in kleine groepen van docenten met dezelfde achtergrond (homogene groep) of juist met verschillende achtergrond (heterogene groep). De keuze hiervoor hangt af van uw eigen wensen en mogelijkheden.

Als u graag een scholing wilt volgen, maar binnen uw school of netwerk niet meteen voldoende collega’s geïnteresseerd vindt, vul dan het contactformulier in met uw wens en drie potentiële data, zodat ik via social media een oproep kan plaatsen voor de scholing van uw keuze.

Geen geld en geen tijd?!

Het is in het onderwijs ook de tijd van recessie en bezuiniging en met de druk op onderwijstijd. Twijfelt u of u uw schoolleiding wel kunt vragen te investeren in uw professionalisering? Weet dan dat het de verantwoordelijkheid en zorg van de rector is om u hierin te faciliteren. Naast de noodzaak van professionalisering van elke docent zijn er nog drie financiële impulsen waarmee beleid op verbetering van onderwijskwaliteit wordt gestimuleerd.

Klassieken en hoogbegaafdheid

U vraagt zich misschien nog af hoe de klassieken en hoogbegaafdheid zo samenkomen? Vanaf dag een als docent heb ik altijd liever willen meedenken met ontwikkelingen, dan dat er zomaar over mijn hoofd iets werd besloten. Zo heb ik altijd de ontwikkelingen binnen het klassieke onderwijsveld altijd nauwgezet en op betrokken wijze gevolgd. Maar ik heb ooit voor het onderwijs gekozen, omdat ik graag een stukje mee wilde lopen op het ontwikkelingspad van een kind op weg naar volwassenheid.Als leerling zelf, probeerde ik in het hoofd te kijken van de docent en eenmaal zelf docent, richt ik me weer op de leerling. Vragen als:

  • Hoe werkt dat leren nu precies?
  • Waarom lukt het leerlingen soms niet om ‘simpele rijtjes’ te stampen?
  • Hoe leg ik iets moeilijks nu begrijpelijk uit?
  • Wat vraag ik eigenlijk van mijn leerlingen?
  • Wat wil ik met mijn vak bereiken en wat bied ik mijn leerlingen?
  • Waarom haken juist ook slimme leerlingen af op het gymnasium?
  • Waarom doen hoogbegaafden met een (erg) hoog IQ het soms gewoon slecht op school?
  • Waarom erger ik me soms aan een leerling en waaraan erger ik me dan eigenlijk? (aan mezelf, dus!)
  • Waarom is de ene collega heel enthousiast over een leerling en de ander juist uitgesproken negatief?
  • Wat heb ik hoogbegaafden geboden en nu te bieden?
  • Hoe bewaak ik mijn geduld niet te verliezen, ook als een leerling mij uitdaagt, niet mee doet of zich zo hulpeloos opstelt?

Dit soort vragen bracht ik mee, toen ik in 2000 als Vakdidacticus klassieke talen begon aan de Universiteit van Leiden en later ook binnen Scholae. Daar kon ik 10 jaar lang optimaal leren op het raakvlak van WO en VO, daar kon ik de vruchten plukken van het samenkomen van theorie en praktijk. Sinds 2010 heb ik mij als zelfstandig vakdidacticus klassieke talen en hoogbegaafdheid gevestigd, omdat ik weer dichter bij de praktijk van docenten en leerlingen wil staan.

  • Wilt u meer weten over het leren van hoogbegaafden of heeft u specifieke vragen over dit onderwerp?
  • Wilt u zich professionaliseren, zodat u in uw lessen ook de leerling aan de bovenkant beter bedient?
  • Zoekt u een sparring partner voor uw vragen over een specifieke leerling die niet optimaal aan zijn trekken komt op school?
  • Zoekt u hulp, omdat u tegen u grenzen aanloopt van uw mogelijkheden op school of in de klas?
  • Wilt u advies over u een hoogbegaafde leerling, die voor uw vak helemaal niet goed scoort?
  • Zoekt u een gids, omdat u een vermoeden heeft dat een leerling hoogbegaafd is en ‘wat nu?’
  • Wilt u advies, omdat u zich zorgen over een leerling die door zijn gedrag zichzelf steeds in de problemen brengt?

MetisMatters staat klaar om haar kennis en expertise met u te delen. Met een focus op het leerproces, omdat het leren de sleutel is tot schoolsucces.

Interesse?

Buttons-actie-contactKijkt u rond in het aanbod van MetisMatters op het gebied van hoogbegaafdheid of klassieke talen of coaching. Het aanbod van MetisMatters voegt zich naar de specifieke wensen en omstandigheden van uw school. Meestal volgt de invulling pas na een eerste kennismakingsgesprek. Het kennismakingsgesprek is geheel vrijblijvend.

Nieuws op onderwerp

Voer uw e-mailadres in en blijf op de hoogte van ons laatste nieuws.

Join 36 other subscribers
MetisMatters
+31 (0) 6 24 64 08 96
annemieke@metismatters.nl

Telefonisch spreekuur:
maandagochtend van 9.00-10.00 uur
%d bloggers like this: