Latijn en Grieks: cultuur

“Wie alleen kranten en hooguit hedendaagse auteurs leest, is als een extreem bijziende persoon die geen bril wil dragen. Hij is volledig afhankelijk van de vooroordelen en grillen van zijn tijd, daar hij nooit iets anders ziet of hoort. En wat iemand zelf bedenkt […] is op zijn best nogal onbeduidend en eentonig.

Met de kennis van het klassieke verleden begrijp je het heden en de toekomst.“

                  Albert Einstein

Nut van Klassieken

De klassieke talen en cultuur bieden een bijzondere bril om het heden relativerend en in perspectief te duiden. Een eenvoudige zoekopdracht in Google op ‘Venus van Milo’ levert een keur aan exempla op, die laten zien hoe onze tijd wordt doordesemd met het klassieke erfgoed op allerlei terreinen van taal, kunst, cultuur, politiek en andere maatschappelijke ontwikkelingen.

Receptie Venus van Milo

Gymnasiale vorming

Te midden van de hectiek van het schoolleven en met toenemende druk op contacturen en teruglopende middelen vraagt het heel veel van de docent om voorbij de examenprogramma’s de beoogde vakdoelstellingen van het gymnasiale onderwijs voor ogen te houden. Het is een gezamenlijke verantwoordelijkheid om de kwaliteit van het onderwijs hoog te krijgen en te houden. Investering met geld en tijd in verbetering van onderwijskwaliteit wordt van iedereen gevraagd en nu ook gefaciliteerd. Professionalisering is een noodzaak om ook de gymnasiumleerlingen te motiveren voor Grieks, Latijn en het hele aanbod op een gymnasium of gymnasiale afdeling.

 

Television Venus DeMilo (song): (3.32)m

Uitzending Gouden Venus van Milo (1.05m)

Radiofragment KRO n.a.v. voorpagina Focus 22-04-2011 09:50 (4.35m)

http://radio.omroep.nl/f/20870/

Buttons-actie-info-01Buttons-actie-nascholingButtons-actie-contact

Nieuws op onderwerp

Voer uw e-mailadres in en blijf op de hoogte van ons laatste nieuws.

Join 36 other subscribers
MetisMatters
+31 (0) 6 24 64 08 96
annemieke@metismatters.nl

Telefonisch spreekuur:
maandagochtend van 9.00-10.00 uur
%d bloggers like this: