Hoogsensitief & hoogbegaafd

“Alle hoogbegaafden zijn hoogsensitief, maar niet alle hoogsensitieven zijn hoogbegaafd.”

Deze uitspraak onderschrijf ik, omdat deze een consequentie is van een visie waarin een hoogbegaafde wordt gezien als een mens met een bovengemiddeld intensief gebruikt en dichtbedraad brein. Alles dat door dit brein wordt aangestuurd, (ver)werkt hij bovengemiddeld.

Stel je niet aan of doe niet zo druk!

Het hoog sensitieve kindBook Cover 3.indd“Op een highly sensitive kind kan teveel afkomen, een over excitable kind kan op teveel afgaan.”

Gerarda van Veen (LiHSK) in: gifted@248 lente 2014 p.4

“Overexcitability is a higher than average responsiveness to stimuli due to heightened sensitivity of nervous system receptors.“

Dabrowski cited in his book, p.24

Volgens Dabrowski heeft een hoogbegaafde prikkels van buitenaf nodig om zich te ontwikkelen. Volgens Aron heeft een hoogsensitief kind een beschermende omgeving nodig, zodat het kind vanuit veiligheid en vertrouwen zich kan ontwikkelen. Elk van beide kinderen vraagt een andere omgang en reactie van zijn omgeving.

Is een hoogbegaafde hooggevoelig of overgevoelig?

Veel begripsverwarring lijkt voort te komen uit een vertaalprobleem, doordat de voor de hand liggende Nederlandse vertaling van de Engelse termen, highly sensitive en overexcitable niet matcht. Een ‘overgevoelig’ kind roept een heel ander beeld op, dan een hoogbegaafde die met heel zijn wezen reageert op prikkels van buitenaf.

Roept dit alles veel herkenning en vragen op? MetisMatters helpt u graag verder. Kijk hier voor het aanbod of neem direct contact op.

Literatuur en meer

Buttons-actie-info-01

 

Nieuws op onderwerp

Voer uw e-mailadres in en blijf op de hoogte van ons laatste nieuws.

Join 36 other subscribers
MetisMatters
+31 (0) 6 24 64 08 96
annemieke@metismatters.nl

Telefonisch spreekuur:
maandagochtend van 9.00-10.00 uur
%d bloggers like this: